Happy Plugs grundare är uppstartarentreprenör. Vilken typ av entreprenör är du?

Entreprenörprofilstestet EPT
26

Testa dig själv Krögaren Anna Lallerstedt är professionell entreprenör, Andreas Vural, grundare av Happy Plugs är uppstartarentreprenör och MamaMias grundare Christina Wahlström är serieentreprenör. Det visar Entreprenörs profiltest, som ger ett populärvetenskapligt perspektiv på din karaktär som företagare. Vilken typ är du? Testa själv!

Andreas Vural, gundare av Happy Plugs.
Andreas Vural, gundare av Happy Plugs.
Porträtt på Maria Mattsson Mähl, vd AlphaCE.
Foto: Daniel Roos
Maria Mattsson Mähl, grundare och vd för jobbcoachföretaget AlphaCE.
Anna Lallerstedt, ägare av Eriks Restauranger i Stockholm
Anna Lallerstedt, ägare av Eriks Restauranger i Stockholm.
Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget MamaMia.
Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget MamaMia.

Uppstartarentreprenören är en person som i hög grad styrs av känsla och fångas av detaljer. Han eller hon tänker gärna i språnget, är först med det nya och har lätt för att entusiasmera andra med sina idéer. Det är en beskrivning som stämmer in på hörlursföretaget Happy Plugs grundare och vd Andreas Vural – i alla fall om man ska tro på Entreprenörs entreprenörprofilstest.

– Spännande svar. Jag tycker det vara extra kul att testet plockade upp min kreativa sida och att jag är lite introvert. Sen stämmer det att jag går på känsla, min magkänsla är väldigt bra och jag följer mantrat; ”Try and fail – but never fail to try”, säger Andreas Vural, om testresultatet.

Entreprenörs profiltest är utvecklat av entreprenologen Stefan Lindström och psykologen Hans Olle Frummerin och består av 21 frågor, som ger svar på vilken av sex arketyper du som entreprenör liknar mest. De sex olika arketyperna är; professionell entreprenör, serieentreprenör, uppfinnarentreprenör, livsstilsentreprenör, arbetsstilsentreprenör och uppstartsentreprenör. Ingen typ är bättre eller sämre än någon annan, utan testet beskriver hur mer hur du som entreprenör tänker och agerar i olika situationer.  

Maria Mattsson Mähl, grundare och vd för utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE, blev exempelvis livsstilsentreprenör, enligt testet.

Stämmer profilen med hur du uppfattar dig själv som entreprenör?

– Både ja och nej. Men det stämmer att jag ser entreprenörskapet mer som en livsstil än ett jobb.

Vilka är dina bästa respektive sämsta egenskaper som entreprenör enligt dig själv?

– När jag väl bestämt mig för att nå ett mål så lyckas jag. Ju svårare utmaning, desto roligare, säger Maria Mattsson Mähl.

– Baksidan är att jag kan bli både otrevlig eller grinig mot människor i min närhet. Jag kan inte heller ha för många omöjliga projekt igång samtidigt, jag måste välja vilka strider jag tar annars går jag sönder, fortsätter hon.

Krögaren Anna Lallerstedt, som äger och driver Eriks restauranger, blev till 99 procent professionell entreprenör, vilket innebär att hon har en stark känsla för uppgiften och hela tiden ser till helheten och långsiktigheten i verksamheten, enligt testet. Anna Lallerstedt tycker att profilen stämmer väl in på henne.

– Mina bästa egenskaper är nog att jag är lösningsorienterad och ser möjligheterna före problemen, säger hon och framhåller att hennes främsta drivkraft är att göra restaurangbranschen mer ”rumsren” och att motivera unga människor i branschen så dom känner att restaurang är ett framtidsyrke.

Barnmorskan Christina Wahlström, grundare av mödravårdsföretaget MamaMia, blev serieentreprenör med professionell entreprenör som närliggande profil. Det innebär att hon har en stark förmåga att se helheten i affären eller processerna samtidigt som hon bygger denna syn väldigt mycket på känsla.

Vill du själv göra entreprenörprofilstestet och ta reda på vilken typ av entreprenör som du är? Börja här

Anna Dalqvist